19 september 2010

Boende-letande i SA

Att hitta boende i Durban, -eller ja, i Sydafrika överhuvudtaget- är faktiskt superlätt! Speciellt om man hyr något mindre, såsom vi gör. Inte alls som i Sverige.

Här begär folk aldrig nån form av referens eller rekommendationsbrev, bara en deposition som man får tillbaka när man flyttar (om man inte förstört nått vill säga). Snabbt går det oxå... bara man lär sig tricken, för att slippa åka runt och slösa tid på att kolla in "hål i väggen", som man ändå aldrig skulle kunna tänka sig sätta sin fot i, -än mindre bo i!

Vi brukar söka på nätet (typ Blocket), där det finns en uppsjö utav lediga lgh. Bara att knappa in de områden vi vill bo i, och den prisklass som passar, och sen sållar vi bort knäppisarna först (de som vill ha en singeltjej som hyresgäst, bara kristna eller muslimer eller kanske där det står att man måste vara djurvän -vilket innebär att hyresvärden troligen har minst 4 hundar, ett gäng katter och kanske nån fågel eller så oxå!). Sen sållar vi bort de lägenheter som verkar för bra för att vara sant! Vi har lärt oss den "hårda vägen" att om det är billigt, möblerat, finns pool och allt ingår (el, vatten o tv) så ser stället ut som s***!

Efter den sållningen så brukar det finnas ett rimligt antal ställen kvar, som man kan ringa runt till... ofta är några redan uthyrda, vissa får man ej ha husdjur i, och vissa "har redan hyrt ut just den lägenheten, men har en till som fortfarande är ledig"... Vilket innebär att den fina lgh på bilderna säkerligen aldrig varit ledig, och de andra de har är sunkig som tusan! (Det har vi oxå lärt oss "den hårda vägen"). Till slut brukar det finnas typ 5-6 stycken som man kan åka och kolla på... och med lite tur så gillar man nån av dem! =)

En annan fördel med SA, är att här är det lätt att hitta möblerade lgh att hyra. Med möblerat innebär att allt ingår! Även sängkläder, handdukar, bestick, köksredskap, trädgårdsmöbler, grill osv. Verkligen allt! Superbra för sånna som oss! =)

/Lindah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, åsikt eller fundering!