18 september 2009

Torsdag; Sani Pass och Lesotho!

Idag bestämde vi oss för att åka till Sani Pass, och gå in i Lesotho (det lilla landet som ligger med Sydafrika runt om sig.). Där ligger även Afrikas högst belägna pub, som vi var lite sugna på att besöka. =)
Vägen dit visste vi var endast för fyrhjulsdrivna bilar, och vi har en hyrd Nissan X-Trail, så det skulle inte vara några problem.
 
Men jäklar vilken väg det var!! Eller, väg är synd att säga.... Sönderkörd gammal sten/grusväg med hål djupare än ett badkar och stenar större än ett bildäck, är en rättvisare beskrivning...
Vi fick kliva ur, dirigera, hålla koll på varsin sida, leta bästa vägarna och köra på ettan heeeela vägen. Det var absolut den sämsta "vägen" jag någonsin sett... men vilken fantastisk natur det var! =)
Och när vi mesar oss fram som bäst, så möter vi en "taxi"-bil som de svarta åker med här. Det är som en mini-buss... och de brukar inte vara så speciellt nya eller hela, och definitivt ingen fyrhjulsdrivning... och den kommer farande runt en kurva, hoppande och flygande över stenarna i en himla fart... Hahahaha. Vi trodde knappt att det var sant!
Vi förtår fortfarande inte hur den bussen/taxin kunde ta sig uppför den vägen!! HELT OTROLIGT!!
 
Vi mesade vidare, och när det var två kilometer kvar till puben, och vi kunde se den på håll, så vågade vi inte åka längre. Det var en "serpentin"-väg, smal som tusan och med rullgrus... så vi bestämde oss för att ställa bilen och gå den sista biten. Motion är ju aldrig fel, tänkte vi.
Men vi hade inte räknat med att det skulle blåsa storm, och ju högre upp vi kom desto värre blev det... och inte var det varmt heller... det var bara runt 14 grader... Brrrrr! Plus att vi var på 2.800 meters höjd... vilket gör att det är ganska tunn luft, och man blir rätt anfådd av minsta lilla ansträngning...
Men 50 minuter senare satt vi i Lesotho med en varsin öl och i värmen... härligt! Då tyckte vi att vandringen helt klart hade varit värt besväret!
Och vägen ner till bilen gick mycket lättare, nerförs backe och med vinden i ryggen. =)
Så allt som allt var det en himla kul dag! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, åsikt eller fundering!