27 oktober 2010

Fakta om Kruger + bilder

Tänkte skriva lite fakta om Krugerparken, och våra åsikter och lite tips.

Det är en nationalpark och grundades 1898 av Paul Kruger. Ytan är nästan 2 miljoner hektar, och är Sydafrikas största viltpark. Där finns "The Big 5"; leopard, lejon, buffel, noshörning och elefant. Dessutom över 140 st andra däggdjursarter. I parken är det både asfaltsvägar och grusvägar, och hastighetsbegränsningen är 50km/h och 40km/h (grus). Det finns ca; 20 camper utspritt i parken. Avstånden mellan camperna är relativt långa, så om man ska bo på olika camper gäller det att planera sin dagsrutt och tid noga. De flesta camper ligger i södra och mellersta delen, där det också ska vara mest djurliv. Man får bara åka i parken under dagtid, så tiderna varierar lite beroende på årstid. Nu får man åka mellan kl: 05.30-18.00. Sen kan man boka "game drives" om man vill åka efter det blivit mörkt. Då åker man i öppna "jeepar/lastbilar", med en guide.

De ställen som anses vara mest leopard-täta är campen "Berg-en-Dal" (sydvästra delen av parken) och "Satara" (ligger ganska i mitten av Kruger). Våran favorit av de camper vi bodde på var "Satara", där det var fina chalets (stugor), mysig stämning och trevlig personal.


Vi stannade 5 nätter i parken, och det är ett minimum, enligt oss. Man behöver ha gott om tid att åka runt och man vill inte behöva ha för långa avstånd att ta sig under samma dag. Får man syn på en leopard så kan det vara kul att ha nån timme att spendera där... väntar man tillräckligt länge så får man till slut en bra bild, eller får se den byta plats.

Vill man kombinera sin safri med annat, så finns det mycket kul att göra några mil utanför parken. Bl.a "God´s Window", "Three Rondavels", "Bourk´s Luck Potholes", grottorna "Echo Caves" och "Sudwala Caves", lilla staden Pilgrim´s Rest (bevarad guldgrävar-stad), massa olika spektakulära vattenfall och mycket annat.


2 kommentarer:

  1. Åh vilka fina bilder, speciellt dom två sista! Ser ut som sago-kort nästan. Kul att läsa lite fakta om parken!

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder! Saknar Sydafrika riktigt mycket när man ser det där. :(

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, åsikt eller fundering!